Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον μηνύει την Monsanto για την ρύπανση από τα PCBs*

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον μηνύει την Monsanto για την ρύπανση από τα PCBs*
Η Ουάσιγκτον είναι η πρώτη πολιτεία που κάνει μήνυση στον γίγαντα αγροχημικών την Monsanto, για τη ρύπανση εξαιτίας των PCBs.*

Ο Γενικός Εισαγγελέας Bob Ferguson ανακοίνωσε την αγωγή στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, χθες το απόγευμα της Πέμπτης.  

Οι χημικές ουσίες, τα πολυχλωριούχα διφαινύλια χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές βιομηχανικές και χημικές εφαρμογές, όπως η βαφή, τα ψυκτικά, τα στεγανωτικά και υδραυλικά υγρά. Η ρύπανση με PCB καταστρέφει  τα ποτάμια, τις λίμνες και τους κόλπους της χώρας.

Η αγωγή, που αποσκοπεί να κερδίσει πιθανώς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για δαπάνες καθαρισμού των περιοχών που μολύνθηκαν, κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του King και αναφέρει ότι η Monsanto γνώριζε καιρό για τους τοξικούς κινδύνους των PCBs.

Η Monsanto ήταν ο μοναδικός παραγωγός των PCBs μεταξύ των ετών 1935 και 1979, όταν το Kονγκρέσσο της το απαγόρευσε.

Οι πολιτείες του Σιατλ, του Σποκαν, καθώς επίσης και του Πόρτλαντ, του Όρεγκον και κάποιες πολιτείες της Καλιφόρνια έχουν επίσης μηνύσει τη Monsanto για την ρύπανση από PCB. 

Σε απάντηση για τις αγωγές, η Monsanto υποστηρίζει ότι τα PCBs, όταν παράγονταν, ήταν νόμιμα και τελούσαν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη φωτιά και στην ασφάλεια.

*Tα PCBs (polychlorinated biphenyl), δηλαδή τα πολυχλωριούχα διαφαινύλια, είναι από τα βασικά οργανικά χημικά που δεν διαλύονται στα συστατικά τους με οξέα και βάσεις, έτσι ώστε να απορροφηθούν από τη φύση. Είναι τοξικά για τον άνθρωπο, το υπέδαφος, την χλωρίδα και την πανίδα, ενώ παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν σε μετασχηματιστές και πυκνωτές ως διηλεκτρικά υγρά.