Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η πρώτη μας συλλογική ανάγνωση: «Το blues της ανεργίας»


 του Παναγιώτη Βλάχου


Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία της. Στην πρώτη μας συζήτηση είχαμε πολλές ωραίες ιδέες για τη λειτουργία και τις συλλογικές μας αναγνώσεις!


Πρώτα απ’ όλα, ξεκινάμε διαβάζοντας Το blues της ανεργίας του Παναγιώτη Βλάχου (Κέδρος, 2016). Μια βαθιά, σκληρή όσο και τρυφερή ιστορία που διαδραματίζεται στις γνώριμες γειτονιές Αθήνας, στους επίσης γνώριμους καιρούς που διανύουμε. Η κρίση και τα παράγωγά της μέσα από τα μάτια ενός ζευγαριού που συνεχίζει ξεροκέφαλα να ονειρεύεται και να αντιστέκεται. Ζωή και λογοτεχνία που αντιστέκεται: αυτό θα μπορούσε να είναι το στίγμα του βιβλίου του Παναγιώτη Βλάχου. Ο κύκλος της ανάγνωσης θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22.2 στις 19:30, παρουσία του συγγραφέα, όπου θα σχολιάσουμε μαζί του το βιβλίο αλλά και θα τον ρωτήσουμε για όλα εκείνα που κατοικούν μέσα και ανάμεσα στις γραμμές. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε συλλογικά την επόμενη λογοτεχνική περιπλάνηση.

Όπου μας ταξιδέψει το βιβλίο ή αλλάζοντας κλίμα; Επιλέγοντας έναν θεματικό κύκλο ή διαλέγοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό; Όσον αφορά την οργάνωση της λέσχης υπήρξαν πολλές και πλούσιες ιδέες. Ενδεικτικά:

α. Θεματικό αφιέρωμα στο νουάρ, με έμφαση σε συγγραφείς της Μεσογείου (Αττιά, Ιζό κ.λπ.), αλλά με το μάτι στραμμένο και στους κλασικούς. Γι’ αυτόν τον σκοπό, προτείνουμε και την (παράλληλη) ανάγνωση ενός καινούργιου και πλούσιου περιοδικού αφιερωμένου στην αστυνομική λογοτεχνία, του CLM (The Crimes and Letters Magazine), το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα.
β. Περιήγηση στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.
γ. «Παράλληλες» αναγνώσεις ποίησης (ακόμα καλύτερα, με συλλογικές αναγνώσεις στη Λέσχη!)
δ. Θεματικές περιπλανήσεις σε ρεύματα, τάσεις και φάσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επιλογές κλασικών και μη βιβλίων που με τον τρόπο τους όρισαν τη λογοτεχνία σε σημαντικές της στιγμές και περιόδους.

Επειδή τα παραπάνω είναι μονάχα μερικές επιλογές από τη συζήτηση, ετοιμάστε προτάσεις και εισηγήσεις για την επόμενη συνάντηση!

Μέχρι τότε, Το blues της ανεργίας θα βρίσκεται στη Λέσχη Εκτός Γραμμής, όπως και το περιοδικό CLM, απ’ όπου θα μπορείτε να τα προμηθεύεστε με έκπτωση.

Για την καλύτερη επικοινωνία και τον... απευθείας σχολιασμό των αναγνώσεων, δημιουργούμε μια mailing list στην οποία μπορείτε να γίνετε μέλη. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesxi.ektosgrammis@gmail.com.

Εγγραφείτε στο group της Λέσχης Ανάγνωσης Λογοτεχνίας στο facebook για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές μας, να βρίσκετε παρουσιάσεις κριτικές για τα βιβλία που θα διαβάζουμε και συζητάμε και πολλά άλλα: Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής

Σας περιμένουμε όλες και όλους την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 7:30 μ.μ., στη Λέσχη Εκτός Γραμμής για να συζητήσουμε για Το blues της ανεργίας με τον Παναγιώτη Βλάχο.


Μέχρι τότε, καλή ανάγνωση!

Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα
(Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

e: lesxi.ektosgrammis@gmail.com
f: Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής
www.ektosgrammis.gr/club


Πηγή