Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η αθλιότητα της ΒΙΑΛ τους σπρώχνει στα ψυχοφάρμακα


Την αλόγιστη και χωρίς ιατρική επίβλεψη ισχυρών ψυχοφαρμάκων σε πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ μετατρέποντας τους σε εξαρτημένους και τοξικομανείς καταγγέλλει σε ρεπορτάζ της, υπογράφουν οι Marcus Engert και Jennifer Stange, η ιστοσελίδα BuzzFeed News, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήταν τόσο ανεξέλεγκτη η χορήγηση του Lyrica, που δημιουργήθηκε ολόκληρο κύκλωμα μαύρης αγοράς γύρω από αυτό.
Οι πρόσφυγες και οι γιατροί στην ΒΙΑΛ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφεραν στο BuzzFeed News ότι το φάρμακο επιλογής για την αντιμετώπιση της αχαλίνωτης κατάθλιψης, του άγχους και του PTSD μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού ήταν το Lyrica, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για νευρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της επιληψίας . Οι ίδιοι υποστήριξαν πως η χορήγησή του ήταν ανεξέλεγκτη, κατά βούληση, χωρίς συνταγές ή επίβλεψη και αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας ακμάζουσας μαύρης αγοράς.
Αφού γίνεται αναφορά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην ΒΙΑΛ, με εκατοντάδες ανθρώπους σε μια σκηνή ή ακόμη και μέσα στη λάσπη, καθώς και στην ψυχολογία των προσφύγων, το ρεπορτάζ αναλύει τις ενδείξεις και αντενδείξεις του συγκεκριμένου ισχυρού ψυχοφάρμακου Lyrica και υποστηρίζει πως τα περισσότερα περιστατικά αυτοκτονίας των προσφύγων έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:
Η Ναταλία Αργυρού είναι ψυχολόγος για τους Γιατρούς του Κόσμου, μια μη κυβερνητική οργάνωση που διαχειρίζεται την υγειονομική περίθαλψη στην ΒΙΑΛ για την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, η οποία υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία του καταυλισμού. Η Αργυρού είπε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν από το κλείσιμο των συνόρων τον Μάρτιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.
Οι γιατροί λένε ότι το Lyrica πρέπει να συνταγογραφείται μόνο για αρκετές εβδομάδες κάθε φορά, υπό την φροντίδα ενός γιατρού, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εξάρτησης και κακής χρήσης και να συνοδεύεται από ψυχοθεραπεία. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων λέει ότι τα συμπτώματα στέρησης από το φάρμακο μπορούν να δώσουν την εντύπωση της σωματικής εξάρτησης, ενώ το κρατικό Ιατρικό Επιμελητήριο του Baden-Wuerttemberg αναφέρει ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τρόμο, αϋπνία, σοβαρό άγχος, εφίδρωση, αίσθημα παλμών και επιληπτικές κρίσεις. Για να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός εθισμός, είναι επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν οι εξαρτημένοι πρόσφυγες και να τους δοθεί ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη», λέει η Ρούλα Μιχάτη της Women and Health Alliance International.
Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό στην ΒΙΑΛ, σύμφωνα με τους εθελοντές και τους υπαλλήλους των ΜΚΟ στον καταυλισμό. Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν μόνο έναν ψυχίατρο και έναν ψυχολόγο που εργάζονται εκεί.
Η κα Αργυρού είπε στο BuzzFeed News ότι προτίμησε να αποφύγει την θεραπεία ομιλίας με τους πρόσφυγες ούτως ή άλλως. «Αποφεύγουμε να «ξύνουμε» τις πληγές , επειδή οι άνθρωποι είναι εδώ σήμερα, αύριο κινούνται. Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια σε αυτό που κάνουμε», είπε. «Αυτό δεν είναι ιδανικό».
Έτσι προσφέρει ασκήσεις αναπνοής για να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, των διαταραχών άγχους και άλλων ψυχικών ασθενειών που μαστίζουν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει εδώ. Και κόβει το Lyrica. Η ίδια λέει ότι γνωρίζει τη μαύρη αγορά στη ΒΙΑΛ. «Γι ‘αυτό προσπαθήσαμε να μειώσουμε την διανομή», είπε.
Η Ρούλα Μιχάτη, που εργάστηκε στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ΒΙΑΛ, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ότι είχε ακούσει και για τη μαύρη αγορά, με τα χάπια των 300 χιλιοστογραμμαρίων να διατίθενται για $ 5 το καθένα.
Ένας ψυχολόγος που εργάστηκε στα ελληνικά νησιά για ΜΚΟ μέχρι το καλοκαίρι (που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος) δήλωσε ότι είχε δει συνταγές από το τοπικό νοσοκομείο στη Χίο, όπου οι γιατροί πρότειναν μέχρι τρία 300 χιλιοστογραμμαρίων δισκία την ημέρα. Το Lyrica είναι εγκεκριμένο για μέγιστη δόση 600 mg ημερησίως.
Ένας άντρας που εργάζεται ως μεταφραστής για μια ΜΚΟ στον καταυλισμό δήλωσε ότι, κατά καιρούς, οι συνταγές φαρμάκων εκδόθηκαν σε εβδομαδιαία βάση αντί για καθημερινή βάση, γεγονός που αύξησε τις πιθανότητες κατάχρησης.
Η ύπατη αρμοστεία, δήλωσε ότι αγνοεί οποιαδήποτε προβλήματα με την Lyrica.
«Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων», δήλωσε ο Μπόρις Τσεχιρκόφ, υπεύθυνος επικοινωνίας της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο περί ασύλου, οι αρχές που διαχειρίζονται τον καταυλισμό πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι αιτούντες πρόσφυγες πρέπει να «λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη».»
Οι πρόσφυγες περιγράφουν εικόνα εξάρτησης
Η αλόγιστη συνταγογράφηση σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μετέτρεψαν το Lyrica στο «ναρκωτικό» της ΒΙΑΛ.
«Αυτό είναι ένα φάρμακο για τα νεύρα», δήλωσε η Μ.,η οποία εγκατέλειψε τη Συρία με την κόρη της και ζει στην ΒΙΑΛ για μήνες. «Οι άνθρωποι εδώ είναι απελπισμένοι, υποφέρουν και αυτό [Lyrica] είναι κάτι που τους κάνει να αισθάνονται άνετα και ευτυχισμένοι, ώστε να μπορούν να μείνουν εδώ, πρέπει να πάρουν αυτό το φάρμακο, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν την κατάσταση και να κάνουν υπομονή».
«Μερικοί άνθρωποι παίρνουν το χάπι από τον γιατρό, κάποιοι από οποιονδήποτε εδώ», δήλωσε ο Τ., πρώην μαθητής ψυχολογίας από τη Συρία που έφτασε στην ΒΙΑΛ την άνοιξη του 2017. Αλλά η αναμονή για ένα ραντεβού με τον γιατρό μπορεί να είναι μεγάλη. «Η ζωή εδώ είναι δύσκολη, μερικοί άνθρωποι παίρνουν το χάπι, ένα, δύο, τρία, τέσσερα». Ο T. συνεχίζει να υπολογίζει στα δάχτυλά του, μέχρι το 10. «Αυτό είναι κακό», είπε ότι το φάρμακο τους βοήθησε να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν. «Δεν τα παίρνουν ως φάρμακο», είπε. «Το παίρνουν σαν ναρκωτικά».
ΠΗΓΗ: buzzfeed.com