Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η “επανάσταση” των incel

Αποτέλεσμα εικόνας για Η “επανάσταση” των incelΣτις 24 Απριλίου, λίγα λεπτά πριν ο Alek Minassian ρίξει το βαν του σε ένα πολυσύχναστο πεζόδρομο του Τορόντο,
σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας τουλάχιστον 13 – κυρίως γυναίκες – ο 25χρονος ανάρτησε κάτι σαν εξήγηση στο Facebook: «Στρατιώτης πεζικού 00010 Minassian (νεοσύλλεκτος), επιθυμεί να μιλήσει στο Λοχία 4chan παρακαλώ. C23249161. Η εξέγερση των Incel έχει ήδη αρχίσει! Θα νικήσουμε όλα τους Chads και τις Stacys! Χαίρε Υπέρτατε Τζέντλεμαν Elliot Rodger!»
Ο «Υπέρτατος Τζέντλεμαν» Elliot Rodger που χαιρέτισε ο Minassian, ήταν ο διαβόητος μαζικός δολοφόνος που το Μάιο του 2014 μαχαίρωσε και σκότωσε τους άνδρες συγκατοίκους του και στη συνέχεια πήγε να «σκοτώσει» γυναίκες «στη πιο ‘καυτή’ αδελφότητα» του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα. Όταν ο Rodger, τότε στα 22, δε κατάφερε να μπει στην αδελφότητα, άνοιξε πυρ έξω από αυτή, σκοτώνοντας δύο γυναίκες από μια άλλη αδελφότητα καθώς επίσης και έναν άνδρα που βρισκόταν τυχαία εκεί. Σαν ενεργό μέλος της διαδικτυακής κοινότητας των «incels» — ένας όρος που χρησιμοποιείται στα ανδρικά σοβινιστικά φόρουμ για να περιγράψουν τους «ακούσια άγαμους» (ετεροφυλόφιλους) άνδρες που λένε πως δεν μπορούν να προσελκύσουν γυναίκες για σεξ ή σχέση – ο Rodger ισχυρίστηκε σε ένα μανιφέστο 140 σελίδων περίπου, πως ένα κορίτσι αν έβγαινε μαζί του ραντεβού θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτήν την σφαγή.
Στο ανδρικό σοβινιστικό πλαίσιο που είχε ενταχθεί ο Rodger, θεωρούσε ότι του οφείλονταν σεξ, και οι γυναίκες συνολικά άξιζαν το θάνατο για την αποστέρηση του. Ο κοινωνιολόγος Michael Kimmel, που μελετά τις αρρενωπότητες, υποστηρίζει ότι η έννοια του «θιγμένου προνομίου (aggrieved entitlement)» εξηγεί τα κίνητρα πίσω από τις μαζικές δολοφονίες, που διαπράττονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από άνδρες, και την καθημερινή βία ενάντια στις γυναίκες.
Το θιγμένο προνόμιο, γράφει ο Kimmel, είναι η ανδρική πεποίθηση «ότι έχουν δικαίωμα σε ορισμένα πράγματα – εξουσία, πλούτος, σεξ – και πως έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν βία για να αποκτήσουν ότι θεωρούν δικαιωματικά δικό τους». Ο Kimmel βλέπει αυτήν την αντίληψη πίσω από όχι μόνο από τις ξεκάθαρα μισογύνικες επιθέσεις, αλλά και από τις οργανώσεις Λευκών σοβινιστών, οι οποίες λένε στους Λευκούς άνδρες πως έχουν στερηθεί άδικα τη δίκαιωματικά δική τους θέση στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Kimmel, οι δολοφόνοι, που πιστεύουν πως είναι δικαίωμά τους να είναι, έχουν ανάγκη «να πιστεύουν ότι έχουν δικαιολογία, ότι η δολοφονική μανία τους είχε νομιμοποίηση».
Σε ένα βίντεο που ο Rodger ανάρτησε στο YouTube περιγράφοντας τα σχέδια του, ξεδίπλωσε τη διεστραμμένη λογική με βάση την οποία επιδίωκε την «εκδίκηση». «Είναι αδικία, ένα έγκλημα επειδή δεν ξέρω τι είναι αυτό που δε βλέπετε σε μένα», είπε. «Είμαι το τέλειο παιδί και όμως ρίχνεστε σε όλους αυτούς τους αντιπαθητικούς άντρες αντί σε εμένα, τον υπέρτατο τζέντλεμαν».
Ο Rodger δεν ήταν ο πρώτος άνδρας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά που προέβη σε μαζική βία ενάντια σε γυναίκες λόγω της αίσθησης του θιγμένου προνομίου του. Το 1989, ο 25χρονος Marc Lépine σκότωσε 14 φοιτήτριες μηχανικής στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ (που είχε απορρίψει την αίτηση εισαγωγής του), αφήνοντας ένα σημείωμα που έγραφε, «αποφάσισα να στείλω τις φεμινίστριες, που καταστρέφουν συνέχεια τη ζωή μου, στον Δημιουργό τους». Η επίθεση όμως του Rodger ξεχωρίζει όμως από τις γνωστές σχέσεις του με ανδρικά διαδικτυακά σοβινιστικά φόρουμ. Σύχναζε στο r/ForeverAlone, ένα υποφόρουμ  στο reddit για τους incels, και στο r/TheRedPill, ένα φόρουμ που ιδρύθηκε το 2012 στη συγχώνευση των υπαρχόντων Men’s Rights Activists (MRA) και των Pickup Artist (PUA) ή κοινοτήτων «αποπλάνησης». Οι MRA ισχυρίζονται πως οι άνδρες καταπιέζονται από τη φεμινιστική κοινωνία, εισερχόμενοι σε θεωρίες συνομωσίας. Οι PUA διδάσκουν το ανδρικό «παιχνίδι»: συμβουλές και στρατηγικές για να ρίξουν γυναίκες που περιλαμβάνουν τον εξευτελισμό και τον «εκμηδενισμό» τους, και προωθούν τεχνικές που συχνά είναι συνώνυμες του βιασμού. Ελάχιστα μελετημένα πριν από τους πυροβολισμούς, το 2014, τα μισογύνικα διαδικτυακά φόρουμ στο Reddit αριθμούσαν από 30.000 συνδρομητές (r/ForeverAlone) ως σχεδόν 200.000 (r/seduction), σήμερα το r/TheRedPill είναι ένα από το μεγαλύτερο, με πάνω από 250.000 συνδρομητές.
Ο Rodger επίσης έγραφε τακτικά στο PUAhate.com — ένας φόρουμ για αποτυχημένους PUA – στο οποίο απέδωσε την επαλήθευση «πολλών από τις θεωρίες που είχα για το πόσο διαβολικές και εκφυλισμένες είναι πραγματικά οι γυναίκες». (Μετά από την επίθεση, το PUAhate μετονομάστηκε σε Sluthate, μια αλλαγή που αντιμετωπίσθηκε ως επιδίωξη να αποφύγει τα φώτα των προβολέων που ο Rodger έστρεψε προς την ιστοσελίδα, μετατόπισε επίσης την εστίαση από τα μαθήματα PUA στο να βρίζει απλά σεξουαλικά ενεργές γυναίκες). Οι αναρτήσεις του περιλάμβαναν μια πολεμική κραυγή στους incel συντρόφους του: «Αν δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ τα προβλήματά μας… Μια ημέρα οι incel θα αντιληφθούν την αληθινή τους δύναμη και τον αριθμό τους, και θα ανατρέψουν αυτό το καταπιεστικό φεμινιστικό σύστημα».
Από το 2011, μια παρόμοια φαντασίωση εκδίκησης έχει εμφανιστεί στο 4chan – ένα διαδικτυακό φόρουμ που έχει γίνει μια σημαντικό σημείο συνάντησης για την διερευνώμενη βάση της Alt Right από Λευκούς και άνδρες σοβινιστές, και στο οποίο αναφέρονταν ο Minassian στην ανάρτηση του στο Facebook – ως η «beta εξέγερση». Κάποιοι incel επίσης χρησιμοποιούν με θαυμασμό τις φράσεις «θα γίνουν ER» — δηλαδή «θα γίνουν Elliot Rodger» — ή «θα γίνουν Sodini» (η δεύτερη δημιουργήθηκε μετά από έναν άλλο θιγμένο, σεξουαλικά ανενεργό άνδρα, τον George Sodini, που άνοιξε πυρ το 2009 σε μια τάξη γυμναστικής γυναικών, σκοτώνοντας τρεις και αφήνοντας σποραδικά μνήματα που εμφανίζονταν στη διάρκεια ενός χρόνου εξηγούσε τα κίνητρα του). Ο Christopher Sean  Harper-Mercer, ένας 26χρονος που σκότωσε εννέα ανθρώπους στο Κοινοτικό Κολέγιο Umpqua στο Όρεγκον το 2015, ανέφερε τον Rodger, σε αυτό που οι Los Angeles Times περιέγραψαν ως «σενάριο της ζωής του για να πείσει το κοινό και τα μέσα, ότι οι δολοφονίες ήταν το αποτέλεσμα της δικής του κακομεταχείρισης από άλλους, και ότι αναζητούσε απλά εκδίκηση».
Αν και έστρεψε το μεγαλύτερο μέρος μεγαλύτερο μέρος του μίσους του στις γυναίκες, ο Rodger επιτέθηκε επίσης «σε όλους τους σεξουαλικά ενεργούς άνδρες» — εκφράζοντας μια δυσαρέσκεια, χαρακτηριστική της κοινότητας των incel. Τα διαδικτυακά φόρουμ των incel και της Alt Right αναφέρουν, όπως ο Minassian έδειξε στην ανάρτηση του στο Facebook, τους σεξουαλικά επιτυχείς λευκούς άνδρες ως «Chads,» και αντίστοιχά τις ελκυστικές (και απρόσιτες για έναν incel) λευκές γυναίκες τους ως «Stacys», ή και τους δύο ως «normies». Η δυσαρέσκεια του Rodger δεν απευθύνονταν μόνο στους λευκούς άνδρες, ήταν βαθιά θυμωμένος επίσης με τους ασιάτες και μαύρους άνδρες που προσέλκυαν λευκές γυναίκες. Αν και ο ίδιος μιγάς – με λευκό πατέρα και ασιάτισσα μητέρα – ο Rodger έβλεπε τη λευκότητά του ως ανώτερη. Ομοίως, ο Harper-Mercer, επίσης μιγάς, θεωρούσε τους μαύρους «χυδαίους» (εξαιρούσε τον ίδιο επειδή μόνο η μητέρα του, όχι ο πατέρας του, ήταν μαύρη) και έγραψε ότι «συμφωνεί απόλυτα» με τη θέση του Rodger
Τον Οκτώβριο του 2017, incel σχολιαστές επιδοκίμασαν τον  Stephen Paddock, το σκοπευτή που σκότωσε 58 ανθρώπους στο Λας Βέγκας, για την επιτυχημένη σφαγή τόσων «normies (κανονικών)» Παρά το γεγονός πως ο Paddock συζούσε με τη φίλη του, οι incel υποστηρικτές του τον είδαν ως έναν από αυτούς, ταυτιζόμενοι με τη «απεγνωσμένη οργή» και την «αποξένωση» των μοναχικών σκοπευτών, οι οποίοι απεικονίζονται ως τα «πραγματικά θύματα».
Ακόμη και εκείνα τα μέλη του χώρου των MRA που δεν επιδοκιμάζουν τη βία των σκοπευτών όπως ο Rodger ή ο Minassian, υποστηρίζουν την αίσθηση του θιγμένου δικαιώματος του. Ο Daryush Valizadeh («Roosh V.»), ένας ηγέτης των PUA που δημιούργησε πρόσφατα τη σελίδα Return of Kings (που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ομάδα μίσους από το SPLC), δεν επιδοκίμασε ανοιχτά την επίθεση του Rodger, αλλά κατηγόρησε τις  προοδευτικές οργανώσεις όπως το SPLC για τις δολοφονίες και προειδοποίησε ότι μέχρι τα «βήτα» αρσενικά να έχουν εύκολη πρόσβαση στη σεξουαλική επαφή με γυναίκες – όπως ή να νομιμοποιηθεί η πορνεία ή να διδαχθεί το «παιχνίδι» — «αυτές οι σφαγές θα είναι όλο και πιο κοινές καθώς η πολιτιστική κατάπτωση της Αμερικής συνεχίζεται». Μετά την επίθεση του Απριλίου στο Τορόντο, ο Roosh V. κράτησε την ίδια γραμμή, «ο Alek Minnasian δεν θα είχε σκοτώσει τους ανθρώπους με ένα βαν αν τα μέσα δεν τον είχαν εμβολιάσει αυτόν και άλλους μοναχικούς άνδρες ενάντια στους αποτελεσματικούς δασκάλους του παιχνιδιού όπως εγώ. Αν είχε πάει με δυο τρεις τσούλες του Tinder από το Τορόντο θα ήταν αρκετό για να σταματήσει η παρόρμηση του να σκοτώσει».
Αν και οι incel έχουν συνδεθεί γενικά με τους PUA – ή τους αποτυχημένους PUA – οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως η incel κοινότητα πρέπει να αναλυθεί ως ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στους επικαλυπτόμενους κύκλους των ανδρικών σοβινιστικών κινημάτων. Από τα μέσα του 2016 ως το Νοέμβριο του 2017, ένα νέο μισογύνικο φόρουμ, το r/Incels, μεγάλωσε γρήγορα σε περίπου 40.000 μέλη πριν απαγορευτεί. Ενώ η υποστήριξη προς τη βία είναι ένα άλυτο πρόβλημα σε όλα τα ανδρικά σοβινιστικά φόρουμ, άλλα μισογύνικα subreddit είναι πιο επιφυλακτικά από το r/Incels σε σχέση με την εμφανή εξύμνηση των μαζικών δολοφόνων. Το Reddit, που είχε επιτρέψει για μεγάλο διάστημα το περιεχόμενο μίσους με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου, ανήγγειλε στα τέλη του Οκτωβρίου του 2017 πως ο ιστότοπος θα προχωρούσε «στην ανάληψη δράσης ενάντια σε οποιοδήποτε περιεχόμενο ενθαρρύνει, δοξάζει, υποκινεί, ή απαιτεί τη βία ή το φυσικό βλάψιμο εναντίον ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων». Αυτό οδήγησε στη συνοπτική απαγόρευση λευκών σοβινιστικών και νεοναζιστικών φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των r/NationalSocialism, r/Nazi, r/DylannRoofInnocent, r/EuropeanNationalism, r/KillTheJews, και r/Far_Right. Δύο εβδομάδες αργότερα, το r/Incels ακολούθησε τα ρατσιστικά και αντισημιτικά αυτά φόρουμ.
Άλλα φόρουμ όμως, στο Reddit και αλλού, συνεχίζουν να διαδίδουν την incel ιδεολογία. Αυτή η πιο πρόσφατη πράξη μαζικής βίας που αναφέρει ξεκάθαρα τους incel και που χαιρετίζει ανοιχτά τον Rodger δείχνει την ανάγκη του να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην απειλή που παρουσιάζεται από αυτή τη κοινότητα.
Alex DiBranco πηγή